Predstavljam vam zanimljivu tehniku u izradi nakita i aksesoara: BEADWORK možda ste čuli nekad za tu tehniku. Ova tehnika se može najjednostavnije prevesti kao „rad perlama“. Beadwork se koristiti za izradu nakita, ali i torbica, ukrasnih predmeta, za ukrašavanje delova odeće,…

Za ovu tehniku je potrebno da nabavite tanke igle, pljosnati vrlo čvrst konac ili savitljivu žicu i perlice. Najbolje su Toho perlice jer imaju veće rupice, pošto najčešće kroz jednu perlu treba prolaziti više puta i moraju biti jednake radi konačnog izgleda rada.

 

Tehnike nizanja perlica – beadwork-a

Nizanje perlica može da se radi ili samo uz provlačenje sajle (konca) ili uz pomoć igle koju nazivamo (igla za beading). Danas je za beadwork najpopularnije koristiti iglu, i uz pomoć  nje mogu da se postignu izvanredni rezultati. Postoji veliki broj poznatih i priznatih mustri, odnosno načina povezivanja perlica a neki od najpoznatiji su:

Peyote stich (okrugli, kockasti, Herringbone), pravouglo povezivanje (Right Angle Wave) – radi se uz ponić dve igle uglavnom, Netting (mreža), Spiral Rope (spiralno uže), Daisy Chain, Chevron Stich, Afrički Helix i Dutch Spiral.

Začetci ove popularne tehnike su na svetskom nivou, pa su i nazivi svih tehnika u stranoj terminologiji. Za lakše istraživanje, dovoljno je da u pretraživače kucate originalne nazive tehnika i da se upustite u prelepi svet perličanja, odnosno, beadwork-a.

Резултат слика за izrada nakita od perlica sheme

prikaz šeme izrade  BEADWORK

pogledaj te video  ……… uzivajte!!!!

 

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Beadwork

Advertisements