jezerce-za-dvorište-9
Foto: http://www.ohmy-creative.com/

Ima li šta lepše od zvuka žuborenja vode dok sedite u svom dvorištu i ispijte jutarnju kaficu? Naravno da nema, ali kao i za svaki drugi događaj u dvorištu, i Jezerce za dvorište  zahteba malo truda i brige. Danas vam otkrivamo kako da na jednostavan i lak način napravite svoju mini vodenu oazu.

Jezerce za dvorište – potreban materijal

Za izradu jezerceta za dvorište biće vam potrebno sledeće:

  1. osnova za jezerce – osnova od debele crne otporne gume ili plastike (može se kupiti u svim agrocentrima)
  2. kamenje raznog oblika i dimenzija
  3. ašov
  4. pumpa za vodu i crevo
  5. sprej u boji za obležavanje (ukoliko vam je neophodan)

Jezerce za dvorište – izrada

Pre početka rada, ono što je nužno, jeste da dobro definište poziciju svog jezerceta za dvorište. Naknadno pomeranje neće biti lako, a uzmite u obzir i da vam treba i struja za rad p umpe koja će da vrti vodu u krug. Kada ste odredili odgovarajuće mesto, postavite plastičnu osnovu na zemlju i obeležite sprejom ili nekim drugim pomoćnim sredstvom poziciju jezerceta, odnosno poziciju gde ćete morati da kopate. Nakon toga, preostaje vam samo da iskopate rupu odgovarajuće dubine, širine i oblika.

jezerce za dvorište 1
Foto: http://www.ohmy-creative.com/

Kada je rupa iskopana (vodite računa ukoliko vam osnova za jezerce nije ravna, tada ni rupa mora pratiti reljef- vidi sliku ispod), potrebno je da premerite još jednom da li je rupa odgovarajuća, i da na dno pospete malo peska kako ispod ne bi ostalo praznog prostora, već da kalup za jezerce dobro “nalegne” na podlogu.  Krajnje proveravanje uradite sa libelom, da li je jezerce u ravni, ne želite da stoji ukrivo i da vam voda iscuri

jezerce za dvorište 2
Foto: http://www.ohmy-creative.com/

U zavisnosti od mesta gde živite imaćete priliku ili da sami u prirodi nabavite lepo kamenje za vaše jezerce za dvorište, ili ćete ga ipak, morati kupiti. Kako god, odaberite lepo kamenje, zanimljivog oblika, boje koje ćete moći sa lakoćom složiti. Kada ste ugradili dno jezerceta, poravnajte zemljište okolo, i krenite sa slaganjem kamenja. Ne zaboravite da ugradite i pumpu za vodu kao i crevo.

jezerce za dvorište 5
Foto: http://www.ohmy-creative.com/

Crevo za vodu stavite između kamenja tako da, kada ga poklopite ne bude vidljivo. Od gore stavite još kamenja i napravite mini-vodopad jezerce za dvorište sa kog će voda da se sliva i da žubori.

jezerce za dvorište 8
Foto: http://www.ohmy-creative.com/

Izvor: ovde.

Na kraju vam preostaje da posetite rasadnik i da odaberete odgovarajuće biljke za vaše jezerce za dvorište i kamenjar. Posadite biljke, i uživajte u svojoj maloj vodenoj oazi.

Advertisements